Mina recept

Här kommer jag samla mina recept allt eftersom. Det blir inga kategorier så ni får leta runt på egen hand. Jag tar inte heller något ansvar för resultat/utseende/smak på de recept jag lägger ut utan det är sånt som jag provat och tyckt varit bra/gott och om ni sen upplever det annorlunda är det ert problem. Ok?! 🙂

Måttomvandlare finns på: http://www.onlineconversion.com/cooking_volume.htm Måtten i mina recept är angivna i meter systemet.

BRÖD RECEPT

Solrosbröd

  • 12 stora ägg
  • 50g smält smör
  • 1,5 dl kokosnötsmjöl
  • 3 msk fiberhusk
  • 1 msk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 1 dl fibrex flingor
  • solroskärnor ca 0.5 dl i brödet samt valfri mängd att strö uppe på brödet

Vispa äggen poröst med elvisp och häll i det smälta smöret. Blanda de torra ingredienserna, blanda sedan väl i smeten. Låt degen svälla minst 15 min. Stjälp upp degen på en plåt med bakplåtspapper. Blöt händerna riktigt med vatten och forma degen till ett bröd och strö över solroskärnor. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i 40-45 minuter.

Knäckebröd

  • 200 g solrosfrön
  • 50 g hela linfrön
  • 50 g sesamfrön (skalade har färre kh)
  • 50 g hackade pinjenötter
  • 1 tsk salt
  • 5 dl vatten
  • 3-4 msk fiberhusk

Hacka pinjenötterna grovt, blanda alla ingredienser och låt stå i 10 min.  Bred ut på 2 bakplåtsklädda plåtar.  Grädda i ugnen ca 1 h 15 min i 160°C. Skär sedan knäcket i så stora bitar som du önskar.

Sesambröd

  • 2 dl riven ost
  • 2 dl skalade sesamfrön
  • 1 msk fiberhusk
  • 1 tsk bakpulver
  • 3 st ägg

Ugn 225 grader. Blanda ihop alla ingredienserna till en slät smet. Bred ut smeten med en sked på en plåt med bakplåtspapper tills den blir ca 30×30 cm. Grädda ca  8 min.

Franskbröd med ostsmak

  • 3 dl mandelmjöl
  • 6 dl riven ost
  • 6 ägg
  • 3 tsk bakpulver
  • 2,25 msk fiberhusk
  • 9 msk BakePro

Blanda de torra ingredienserna och ha sedan i ägg och ost. Rör noga och låt sedan stå i 10 min. Häll i bakpappersklädd brödform och grädda i 225 grader i ca 30 minuter.

Pones

  • 50 smör
  • 3 dl pofiber
  • 1 msk fiberhusk
  • 2 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk salt
  • 250 g kesella
  • 1 ägg
  • 1 dl vispgrädde

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg på bakplåtspapper på plåt. Smält smöret och låt det svalna lite. Blanda ihop alla torra ingredienser. Blanda i kesella, ägg, smör och vispgrädde. Låt stå och svälla nån kvart. Dela degen och rulla ihop 6 bullar. Grädda ca 15-20 minuter i nedre delen av ugnen.

Och ett annat Pones recept, också mumsigt;

 Pones

  • 5 ägg
  • 2 dl Pofiber
  • 2 msk fiberhusk
  • 2 msk grädde
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 dl krossat linfrö
  • 1 1/2 tsk bakpulver

Vispa äggen med elvisp och tillsätt sedan salt och grädde. Vänd ner resten av ingredienserna och gör en jämn smet. Låt stå i ca 5 minuter bred sedan ut smeten på ett bakplåtspapper eller dutta ut små högar och gör bröden styckvis.
Ugn 200 grader i ca 10 minuter.

Kokos – /mandelbröd

2 bröd

  • 1 ägg
  • 1 dl kokosmjöl eller mandelmjöl
  • nypa salt
  • 25g smör

Vispa ägget med en gaffel i en skål, tillsätt kokosmjöl (kör kokosflingor i mixern till mjöl) o salt o blanda.  Smält smöret och häll det i smeten.  Dela upp smeten i 2 mindre skålar.

I mikro i 2 min

Valnötsbröd (1 bröd)

  • 4 dl linfrö
  • 2 msk fiberhusk
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 ½ tsk salt

Kör i mixern tills det blir ett mjöl (jag brukar även köra med några av valnötterna).

Blanda sedan i;

  • 4 dl valnötter
  • 1 msk Santa Maria brödkryddor

Tillsätt;

  • 6 ägg
  • 250 g Kesella 10%

Rör ihop allt till en smet.

Bre ut röran i en bakpappersklädd brödform och grädda ca 80 min i 175 grader, lågt i ugnen.

Oopsies

  • 3 ägg  som man delar i vita & gula
  •  100g Philadelphia naturell
  • (ev. strö på riven ost  innan gräddning, jättegott)

Vispa äggvitorna hårt som om ni skulle göra maräng . Vispa ihop äggulorna och philadelphiaosten. Blanda ihop äggulesmeten med vitorna försiktigt. Klicka ut smeten på bakplåtspapper. Grädda i 150°C  ca 25 min.

Själv brukar jag alltid göra en större sats och frysa in. Det blir lite som konsistensen på tekaka på dem och de funkar utmärkt att äta som smörgås med mycket smör och goda pålägg på.

KÖTTFÄRS RECEPT

Köttfärssås med zucchinipasta

  • 500 g köttfärs
  • massor med smör att steka i
  • 2 pkt krossade tomater
  • gul lök
  • pressad vitlök
  • 1/3 purjolök
  • grädde
  • crème fraiche
  • tomatpuré
  • en skvätt chilisås
  • torkad basilika
  • torkad pizzakrydda
  • salt & peppar
  • paprikakrydda
  • lökpulver

Stek köttfärsen i rikligt med smör tillsammans med lök, purjolök och vitlök, salta och peppra. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, chilisås, grädde, crème fraiche och resten av kryddorna i valfri mängd. Låt puttra en stund.

Strimla zucchini med en osthyvel och koka strimlorna i lättsaltat vatten i ca 5 – 10 sekunder, häll av i durkslag.

Köttfärslimpa

  • 1 gul lök
  • 1 msk smör
  • 600 g köttfärs
  • 2 ägg
  • 1 dl smaksatt färskost, gärna med chilismak
  • 1 dl grädde
  • 1 msk kalvfond
  • 1 tsk salt
  • 1 krm kryddpeppar

Ugn 175 grader. Skala och finhacka löken, stek löken i smör så att den blir mjuk. Blanda köttfärsen med ägg, färskost, grädde, kalvfond, den stekta löken, salt och kryddpeppar. Forma färsen till en limpa i en ugnsform. Grädda mitt i ugnen i cirka 45 minuter.

Tacogratäng

  • 500 g nötfärs
  • tacokrydda (färdigköpt eller se recept nedan)
  • 1-2 paprikor
  • 1 påse riven ost
  • 3 ägg
  • 3 dl grädde
  • lite salt

Stek och krydda köttfärsen, hacka paprikan och låt den steka med en liten stund. Häll köttfärsen i en ugnsform och strö över osten. Gör äggstanningen, vispa ihop ägg, grädde och salt och häll över köttfärsen. Grädda i ca 30 min i 200 grader tills den fått en fin färg.

Kålpudding

  • 1.5 kg vitkål
  • 50 g smör
  • 1 kg köttfärs
  • 3 dl grädde
  • 2 ägg
  • 250 g keso
  • 1 msk lökpulver
  • 1 tsk örtsalt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 msk buljongpulver
  • 5 dl vatten

Sås

  • 3 dl spad från kålpuddingen
  • 4 dl grädde
  • soja, salt och peppar

Sätt ugnen på 175-200 grader. Börja med att blanda köttfärs, grädde, ägg och keso i en stor bunke. Krydda med lökpulver, örtsalt och vitpeppar. Stek den strimlade vitkålen i smör i en stor stekpanna(eller som jag gjorde i storwoken så man kan vända den bra). Den ska vara mjuk och få fin knäckig färg. Blanda ihop färssmet och den stekta kålen. Bred ut allt jämnt i en långpanna och skär färsen i portionsbitar. Koka upp vatten och blanda ut buljongpulvret. Häll buljongen över kålpuddingen. Det ser ut som om puddingen flyter i buljong, men lugn, det kokar in.

Grädda i 175-200 graders ugn i ca 45 minuter.

När puddingen gått i ca 30 minuter tar du ur 3 dl av buljongen från puddingen (ställ sedan in puddingen ytterligare ca 15-20 minuter) och kokar ihop med grädden. Den ska reducera till ungefär hälften och kryddas med salt, peppar och soja.

Ät puddingen med gräddsåsen och några osockrade frysta lingon eller osockrad lingonsylt.

Köttfärs- och bacongratäng

  • ca 600 g köttfärs
  • 1 pkt bacon eller mer
  • 2 gula lökar eller purjolök
  • 1 röd paprika
  • 2 dl riven ost
  • 2 dl grädde och/eller creme fraiche
  • 2 ägg
  • 0,5 dl tomatpuré
  • salt, peppar och lite paprikapulver

Fräs färsen och lägg i löken och paprikan att fräsa med. Klipp bacon i mindre bitar och låt dem också fräsa med en stund. Tillsätt tomatpurén och krydda. Lägg över i en ugnsfast form och strö riven ost över. Vispa samman ägg och grädde och/eller creme fraichen. Häll på smeten och grädda i ugn 200 grader i ca 20 minuter.

Zucchinilasagne

  • 1-2 st zuccini beroende på storlek
  • 1-2 gul lök
  • 400 gr nötfärs
  • 1-2 klyftor vitlök
  • smör
  • 1-2 burk krossade tomater
  • kryddor; torkad basilika, oregano + annan valfri efter smak
  • salt och peppar
  • 2 dl vispgrädde 40 % fett
  • 1 påse riven ost + mozzarella om man vill

Skiva zucchinin med en osthyvel på längden. Lägg på handduk och strö på lite salt (för att dra ut onödig vätska). Hacka vitlöken och löken, fräs i smöret. Lägg upp på ett fat.

Bryn köttfärsen i lite mer smör. Tillsätt vitlöken, lök, krossade tomater och kryddor. Salta och peppra efter smak. Koka i ca 10 min.

Smörj en ugnsfast form och lägg ett lager med zucchini i botten. Lägg på köttfärs och varva sedan så du får zucchini längst upp. Antal lager beror på hur stor form du har.

Häll på grädden och strö på riven mozzarella/ost. Gratinera i ca 20 min i 225 grader tills osten har fått fin färg.

McHelena

Burgarna:

  • Ca 500 g nötfärs
  • 2 st ägg
  • salt & peppar
  • smör

Tillbehör:

  • isbergssallad
  • gul lök rå/stekt
  • avokado
  • bacon
  • hamburgerdressing (välj en med få kolhydrater)
  • hamburgerost
  • tomater

Blanda alla ingredienserna till burgarna och forma dem. Stek dem i smöret.

Bygg hamburgarna med valfritt tillbehör (eller alla från listan). Använd två stora salladsblad som hamburgerbröd.

Alternativt baka Oopsies bröd och använd som hamburgerbröd

KÖTT RECEPT

Baconlindad fläskfilé

  • Fläskfilé ca 600g
  • 1 ask Cantadou ost (jag använde basilika/vitlök, men man kan använda vilken ost man vill att fylla med)
  • 1.5 pkt bacon
  • salt och peppar

Skär ett snitt längs hela fläskfilén och salta och peppra lite. Bred på osten och linda baconet runt. Lägg folie i en ugnsform och lägg i fläskfilén. Placera formen långt ner i ugnen, tillaga på 200 grader i ca 40 minuter. Låt köttet vila en stund innan du skär upp det.

Fläskfilégryta med rosépeppar

  • 500 g fläskfilé
  • fyra skivor bacon
  • smör
  • 2 krm svartpeppar
  • 3 dl grädde
  • 1 msk fransk senap
  • ½ buljongtärning
  • 1 tsk soja
  • 2 msk krossad rosépeppar
  • 1 dl riven ost

Putsa och skiva fläskfilén. Strimla baconet och lägg i fläskfilén och eventuellt lite extra smör i en stekpanna och stek tills att fläskfilén är genomstekt och fått fin färg. Lägg över fläskfilén och baconet i en gryta/kastrull och slå på grädden i stekpannan samt buljongtärningen, senap, soja och rosépeppar. Låt koka några minuter. Häll över såsen i grytan med köttet. Rör ner osten.

Servera med t.ex. zucchinipasta.

Köttgryta med choklad

  • 600 g valfritt nötkött som passar till köttgryta
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • smör
  • 2 msk kalvfond
  • vatten
  • 1 1/2 tsk soja
  • 1 tsk sambal oelek
  • 2 dl crème fraiche
  • ca 15 g mörk choklad, minst 70%

Skär köttet i bitar. Skala löken och vitlöken. Skär löken i klyftor och hacka vitlöken. Bryn köttet i smör i en stekpanna och lägg över i en gryta. Fräs löken och lägg över i grytan. Häll på vatten så att det täcker köttet, låt koka i ca 2 timmar (så att köttet blir mört) och fyll på med vatten under tiden så att det inte kokar torrt. Det ska vara ca 2 dl vatten kvar när det är dags att röra i resten av ingredienserna (häll av eller tillsätt vätska om det är för mycket eller för lite i grytan). Rör i kalvfond, soja, sambal oelek och crème fraiche. Låt koka ca 5 min. Hacka chokladen och låt den smälta i såsen.

Fransk köttgryta

  • 600 g nötkött t.ex. fransyska
  • 6 dl grädde
  • 1 dl creme fraice
  • 3 msk tomatpuré
  • 2 tsk paprikapulver
  • 4 msk fransk senap
  • salt & peppar
  • 2 buljongtärningar
  • 1 l vatten
  • champinjoner
  • purjolök
  • (morötter)
  • andra valfria grönsaker

Skär köttet i tärningar och bryn i smör i en stekpanna. Lägg över köttet i en gryta. Häll i vattnet i stekpannan och låt det blandas med stekspadet, häll sedan över i grytan, lägg i buljongtärningarna och rör om. Låt koka ca 1 timme, fyll på med mer vatten om det börjar koka torrt. Skär svamp och grönsaker i mindre bitar och lägg i grytan. Tillsätt grädde, creme fraiche, tomatpuré, senap och kryddor. Låt puttra på lägre temperatur i ca en timme, rör om då och då, det kan lätt koka fast.

KYCKLING RECEPT

Kycklingpaj

Deg:

  • 3 dl pofiber
  • 50 g smör
  • 2 st ägg
  • 100 g philadelphia
  • 1 dl vispgrädde
  • ½ tsk salt

Smält smör och philadelphia i en kastrull på låg värme. Blanda sedan ner ägg, pofiber, vispgrädde och salt. Rör ihop till en smet och fördela den i en pajform. Grädda den i ugnen på 225 grader i 15 min tills pajdegen fått fin färg.

Fyllning:

  • 1 grillad kyckling (dela i mindre bitar)
  • 1 paket stekt bacon
  • ½ röd lök
  • 200 g broccoli
  • 2 dl grädde
  • 2 ägg
  • 150 g gorgonzola
  • 150g cremey blue cheese (Castello)
  • 8 st mini mozzarella bollar

Sätt ugnen på 200 grader. Stek baconen och dela i mindre bitar lägg sedan i kycklingen stek några minuter och under tiden hacka löken. Tillsätt sedan löken och broccolibuketterna och stek ytterligare några minuter. Ta av pannan från värmen och smaka av. Salta och peppra om så behövs. Låt ingredienserna svalna något. Rör sedan i grädde, ägg och hälften av osten. Fördela blandningen i formen och strö över resten av ostarna och lite mozzarella.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min.

Kyckling (paj) gratäng

Receptet är egentligen ett paj recept, men eftersom jag inte äter pajdeg så gör jag den som en gratäng istället. Man kan ändra lite hur man vill i receptet, ha i mer av allt om man vill.

  • en halv grillad kyckling
  • 1 gul lök
  • 150 g champinjoner
  • smör
  • 100 g philadelphia
  • 0.5 burk Chunky salsa
  • 200 g cheddarost

Sätt ugnen på 225°C. Rensa kycklingen och skär den i mindre bitar. Hacka löken och skiva champinjonerna. Bryn kyckling, lök och champinjoner i en stekpanna. Tillsätt salsa och Philadelphiaost. Rör om väl! Riv osten. Bred ut kycklingröran i en ugnsform. Strö över osten. Gratinera 10-15 min eller tills osten smält.

FISK RECEPT

Pepparrotslax

  • Kallrökt lax i skivor
  • Cantadou pepparrotsost

Lägg en klick pepparrotsost på varje laxskiva och rulla ihop.

Janssons frestelse

  • 500 g rättika
  • 1 burk ansjovis
  • 2 gula lökar
  • 3 dl creme fraiche
  • 3 dl grädde
  • 200 g cream cheese

Skala rättikan och skär den i stavar. Koka i saltat vatten i ca 5 minuter. Häll av vattnet. Skala och skiva löken. Lägg först ett lager med rättika i en smord ugnsform, sedan lök och ansjovis och sedan ett till lager med rättikan som är kvar. Häll över lite av ansjovis spadet. Blanda grädde, creme fraiche och cream cheese och häll över gratängen. Grädda i ca 90 minuter i 150 grader.

Laxmousse

  • 400g kallrökt lax
  • 200g Philadelphia cream cheese
  • 4dl creme fraiche
  • 1 liten rödlök
  • 2 krm vitpeppar

Räkor, stenbitsrom, dill, citron

Hacka löken grovt och lägg i matberedare / mixer, finhacka laxen och tillsätt den samt vitpeppar och mixa tills det blivet en slät smet. Tillsätt philadelphiaosten och creme fraichen och mixa ihop snabbt. Häll upp i glas och låt stå kallt ett par timmar. Servera laxmoussen toppad med stenbitsrom, räkor och dill och citron.

Lax med fetaoströra

  • 4 laxfiléer
  • 1 pkt fetaost
  • 5 dl crème fraiche
  • 1 burk soltorkade tomater i olja
  • Salt & peppar

Lägg laxen i ugnsform, salta och peppra. Häll crème fraichen i en skål, smula i fetaosten och klipp soltorkade tomaterna i mindre bitar och blanda ner i röran tillsammans med lite av oljan dem låg i. Smaka av med salt och peppar. Bred ut röran över laxen och tillaga i 200 grader i ca 20 minuter.

Fiskgratäng

  • 400 gr fryst/färsk torsk
  • Bladspenat så att det täcker botten på en normalstor form
  • 1 ask (400g) kräft ost/skagen ost
  • 2 dl creme fraiche
  • 1 dl vispgrädde
  • (Räkor/kräftstjärtar)

Lägg spenaten i botten. Lägg torsken på spenaten. Blanda kräftosten, creme fraichen, grädden och häll över fisken .
Grädda i 20-30 min i 200 grader. Lägg på räkorna/kräftstjärtarna när det är ca 5 min kvar i ugnen.

Servera med t.ex. blomkål /broccoli mos

SOPP RECEPT

Trattkantarellsoppa

  • 10 dl färska trattkantareller
  • 1 gul lök
  • Smör till stekning
  • 1 dl vitt vin
  • 5 dl svampbuljong
  • 3 dl grädde
  • 1 msk japansk soja
  • salt och peppar

Till garnering
Hackad persilja

Skala och hacka löken fint. Stek svampen på hög värme i lite smör så att vätskan kokar bort. Lägg i en smörklick, tillsätt löken och fräs alltsammans på fortsatt hög värme tills löken är genomskinlig. Häll i vinet och rör om. Tillsätt buljong, grädde och soja och rör om igen. Koka upp under omrörning, sänk värmen och låt sjuda i 10–15 minuter. Mixa soppan och smaka av med salt och peppar och kanske lite mer vin. Strö persilja över soppan och servera.

Sparrisoppa

  • 400 g grön sparris
  • 6 dl vatten
  • 2 hönsbuljongtärningar
  • 2 dl grädde
  • salt och peppar
Skär bort knopparna från sparrisen, koka resten av sparrisen mjuk i vattnet med buljongtärningarna. Mixa. Häll i grädden, låt koka upp och smaka av med salt och peppar. Lägg i sparrisknopparna i tallriken vid servering.

Köttfärssoppa

  • 500g köttfärs
  • smör
  • 1 zucchini
  • 1 gul paprika
  • 1 röd paprika
  • 1 purjolök
  • 4 msk tomatpuré
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk chilipulver
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 burkar krossade tomater
  • salt & peppar

Fetaostkräm:

  • 150 g fetaost
  • 2 dl créme fraiche
  • salt & peppar

Fräs köttfärsen i smör. Skär grönsakerna i bitar och låt fräsa med. Blanda ner tomatpuré, kryddor (jag tar oftast extra mycket av det som anges), pressad vitlök och krossade tomater. Låt puttra i ca 10 minuter. Späd med vatten till önskad konsistens och smaka av med salt och peppar.

Blanda fetaost och créme fraiche, smaka av med salt och peppar.

Soppa med kokosmjölk och räkor

  • 1 påse frysta räkor (går även bra att byta ut mot kyckling eller strimlad biff)
  • 1 l kokosmjölk /kokosgrädde (jag använde 50/50 kokosmjölk och kokosgrädde)
  • konserverade bambuskott
  • 2dl fiskbuljong (det går bra med en halv tärning i 2dl vatten)
  • purjolök
  •  liten röd chili, alternativt 1-2 tsk sambal oelek
  • 2 vitlöksklyftor
  • ca 3 msk röd curry paste
  • ev. några droppar tabasco

Hacka purjolöken, chilin och vitlöken, fräs i smör. Häll i buljongen och kokosmjölken (kokosgrädden), låt koka upp, smaka av med röd curry paste. Låt puttra i ca 10 minuter. Rör därefter i räkorna.

Broccolisoppa

  • 500 g frysta broccolibuketter
  • 1 gul lök
  • Smör
  • 6 dl vatten
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 2-3 dl grädde
  • 100 ädelost (t.ex. Kvibille Gräddädel)

Skala och hacka löken. Fräs den i smör i en kastrull. Tillsätt vatten och buljongtärningar. Låt koka upp. Lägg i den frysta broccolin och koka den tills den blir mjuk. Mixa broccolin med en mixerstav och tillsätt grädde och ädelost och mixa lite till. Låt soppan koka upp.

Kantarellsoppa

  • 450 g kantareller
  • 1 gul lök
  • 8 dl grädde
  • 1 buljongtärning (svamp)
  • Smör
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Vitpeppar

Fräs kantarellerna i smör. Lägg den frästa svampen åt sidan och fräs löken i smör.
Häll i löken, buljongtärningen och grädden i en kastrull.
Tillsätt 2/3 av svampen (spara resten till servering).
Krydda med salt, svart- och vitpeppar och koka upp någon minut.
Mixa soppan slät med en mixerstav.

PIZZA, PAJ & GRATÄNG RECEPT

Pizzabotten 1

  • 1 ägg
  • lite salt
  • 2 msk oliv eller rapsolja
  • 1 skvätt grädde
  • vitlökspulver, basilika och oregano
  • 1 ½ msk fiberhusk

Vispa upp ägget med saltet, tillsätt oliv/rapsoljan, grädden och kryddorna och vispa ihop lite lätt. Ha i fiberhusken och vispa lite till. Låt smeten svälla en stund och bred sedan ut den tunt på ett bakplåtspapper och grädda i ca 200 grader i ca 15 minuter. Lägg sedan på valfri topping och grädda lite till.

Pizzabotten 2

  • 120 g cream cheese
  • 4 ägg
  • 1,8 dl grädde
  • 0,6 dl parmesan (eller annan smakrik ost)
  • 1 matsked pizzakrydda
  • 4,8 dl riven ost

Ugnen 175 grader.
Klä en långpanna med bakplåtspapper. (Hög kant på plåten, då det blir enklare att få en bra form på pappret, så att inte smeten rinner ut för mycket).

Vispa ihop cream cheese, och ägg till en jämn smet. Tillsätt grädden och parmesan, vispa ordentligt.
Blanda sedan i resten av osten.

Häll allt på den papperklädda plåten, och bred ut till en jämn botten.

Grädda i 175 grader i 25-30 min tills den blir gyllene.

Västerbottenpaj

  • 150 g riven Västerbottens ost
  • 3 ägg
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Sätt ugnen på 225°. Vispa ägg och grädde, tillsätt osten. Smaksätt med salt och peppar. Häll ostfyllningen i en ugnsform och grädda ca 20 min tills pajen stelnat. Låt svalna. Servera med stenbitsrom/löjrom, creme fraiche och hackad rödlök.

Grönsaksgratäng

Jag hade bacon i men man kan äta den bara som den är med grönsaker i också.

  • Broccoli / och eller blomkål
  • Purjolök
  • Andra valfria grönsaker
  • (1-2 paket bacon)
  • 6 ägg
  • 1/2 tsk salt
  • svartpeppar
  • 3 dl grädde
  • 1-2 dl riven ost

Koka upp vatten och koka broccolin, blomkålen och purjolöken i några minuter. Häll av vattnet. Vispa ihop ägg, salt, peppar, grädden och osten. Lägg grönsakerna i en smord ugnsform och häll över äggstanningen. Tillaga i ugnen på 200 grader i ca 30 minuter.

PASTASÅSER

Pasta Carbonara

2 portioner

  • Vitkål
  • 3 dl grädde
  • 1 pkt bacon
  • 1 st gul lök
  • 2 äggulor
  • riven parmesan
  • salt och peppar

Strimla vitkålen och koka i lättsaltat vatten. Skala och hacka löken, stek löken och häll på grädden. Krydda med mycket svartpeppar. Häll vitkålen i gräddsåsen. Stek bacon och rör i. Salta och peppra. Lägg upp på tallrikar, strö över riven parmesan och lägg på äggulan.

Carbonaragratäng

  • Strimlad vitkål motsvarande 4 portioner spagetti
  • 2-3 pkt bacontärningar
  • 1 riven vitlöksklyfta
  • 6 dl grädde
  • 1-2 burk crème fraiche
  • 2-3 dl riven parmesan
  • Salt & peppar (smaka av innan du saltar, såsen blir rätt salt av baconet och parmesanen)

Koka vitkålen al dente. Fräs baconet i en rymlig stekpanna. Riv ner vitlöksklyftan och rör om. Tillsätt grädden och cremé fraichen rör till en simmig sås. Låt småputtra på svag värme ca 3 min. Tillsätt den rivna parmesanosten. Smaka av med salt & peppar. Häll upp vitkålen i en ugnsform och slå över såsen. Gratinera ca 20 min i 220 grader.

PANNKAKS RECEPT

Kokospannkakor med saffran

  • 5 ägg
  • 1.5 dl grädde
  • 1 dl vatten
  • 1/2 dl kokosmjöl
  • 1 tsk fiberhusk
  • 1 pkt saffran
  • en nypa salt
  • vaniljpulver

Vispa ihop allt och låt stå en liten stund. Stek i smör.

Mandelpannkakor

  • 2 ägg
  • 1 dl grädde
  • 1 dl mandelmjöl
  • En nypa salt
  • ½ tsk bakpulver

Vispa ägg och grädde och rör ned övriga ingredienser. Låt smeten stå ett tag innan du steker pannkakorna i rikligt med smör.

Fläskpannkaka

Första gången jag gjorde receptet hade jag i tre paket bacon (som det ska vara enligt originalreceptet), men jag tyckte att det blev alldeles för salt då så nu har jag bara i ett paket, men det är ju en smaksak. Jag åt pannkakan med lingonsylt som var sötat med sötningsmedel, brukar undvika sötningsmedel, men i vissa fall gör jag undantag.

  • 1-3 paket bacon (det är en smaksak )
  • 8 ägg
  • 1½ dl vispgrädde
  • 50 gram smör
  • 250 gram keso
  • 150 gram fet smaklös ost

Ugn 225-250

Finstrimla bacon och fördela på en långpanna med smöret i mindre klickar. Grädda/stek tills baconet antagit krispig karaktär och fettet bubblar ordentligt. Vispa under tiden upp ägg med grädden och rör ner keso. Övervispa inte – det räcker att det blandar sig hyggligt. Strö osten på baconet och sen häll sedan äggstanningen över det. Grädda till pannkakan är vackert bubblig och fått gyllebrun yta, ca 20 minuter.

Kokospannkakor

  • 2 ägg
  • 1 dl kokosflingor
  • 1 dl vispgrädde 40%ig
  • en liten nypa salt

Mixa kokosflingorna tills de blir mjöl, vispa sedan ihop det med grädde, ägg och salt. Låt svälla ca 5-10 minuter.
Stek pannkakorna i smör, antingen som små plättar eller stora pannkakor. Stek på medellåg värme tills de fått fin färg.

Serveras med valfria bär, vispad grädde eller vanilj creme fraiche (cf blandat med vaniljpulver).

Räcker till en jätte portion eller två mindre.


Ett till pannkaks recept med mindre kokos

  • 3 ägg
  • 2 dl gammaldags mjölk (eller hälften grädde hälften vatten)
  • 2 dl grädde
  • 1/2 dl kokosmjöl
  • 2 msk fiberhusk
  • 1 krm salt

Våfflor

  • 2 dl mandelmjöl
  • 2 tsk fiberhusk
  • 4 ägg
  • 50 g smör (smält)
  • 1 dl grädde
  • 2 dl vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk bakpulver

Rör ner äggen i vispgrädden och tillsätt vattnet, blanda i mandelmjölet, fiberhusk, bakpulver och salt. Rör sedan i det smälta smöret.

EFTERRÄTTER, FIKABRÖD m.m.

Kladdkaka

  • 200 g 70% choklad (Fazer dessertchoklad)
  • 200 g smör
  • 1 dl sukrin
  • 1 tsk vaniljpulver eller 1 krm Dr Oetkers vaniljarom
  • 4 ägg

Smält smör och choklad på låg värme. Vispa ägg, strö och vanilj luftigt. Häll chokladsmeten i äggsmeten och vispa en stund. Häll i springform och grädda i 200 grader i ca 6 minuter. Ställ in den i kylen så att den får stelna innan servering.

Semla

  • 3 stora ägg
  • 50 gram smält smör
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 dl mandelmjöl
  • 2 msk fiberhusk
  • 1 tsk kardemumma
  • 2 tsk bakpulver
  • ½ dl sukrin

Blanda ägg, grädde och smält smör. Blanda mandelmjölet med fiberhusk, kardemumma, bakpulver och sukrin. Rör ned i äggblandningen och låt stå 10-15 minuter så att blandningen sväller. Klicka i smeten i 6 stora muffinsformar och grädda i 175 grader i ca 25 minuter.

Mandelmassa:

  • 100 gram mandelmjöl
  • 1 äggvita
  • 2-3 msk sukrin
  • 2-3 msk vispgrädde
  • ett par droppar bittermandelolja (var försiktig så att det inte blir för mycket, smaka dig fram)

Blanda mandelmjöl, äggvita, sukrin, bittermandelolja och vispgrädde till lagom konsistens. Ta mer vispgrädde om mandelmassan blir för torr.

Skär av toppen på semlorna och gröp ur en grop i nederdelen som du fyller med mandelmassan. Spritsa på så mycket vispad grädde du vill ha och lägg på locket. Pudra över lite sukrin melis på toppen.

Småkakor

  • 3 dl mandelmjöl
  • 3 msk kokosnötsmjöl
  • 0,75 dl sukrin
  • 1 msk vispgrädde
  • 1 msk vatten
  • 1 ägg
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 krm vaniljpulver

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla torra ingredienser. Rör ner ägg, vatten och grädde och knåda samman till en deg.
Rulla sedan degen till små kakor och platta till lite. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna.

Gotländsk saffranspannkaka

  •  1 dl sötmandel
  • 3 ägg
  • 1 dl sukrin
  • 0,5 dl mandelmjöl
  • 3 dl vispgrädde
  • 500 g keso
  • 1 g saffran (2 påsar)

Skålla, skala och hacka mandeln grovt. Låt keson rinna av så att det mesta av vätskan försvinner. Blanda alla ingredienser. Smöra en ugnsform. Häll i smeten och grädda ca 1 timme i 175 grader. Servera med bär/sylt och grädde.

Mandelmuffins med bär

Innehållet blir lite ”löst” p.g.a bären, gillar man inte det så kan man hoppa över fyllningen och bara göra muffinsen på sockerkakssmeten.

  • 2 ägg
  • 1.5 dl sukrin
  • 150 g smält smör
  • 0.5 dl vatten
  • 0.5 tsk vaniljpulver
  • 1.5 dl mandelmjöl
  • 1.5.dl Bake Pro
  • 1 tsk bakpulver

Fyllning:

  • 100 g Philadelphia cream cheese
  • 1-2 msk sukrin
  • ca 125 g hallon/blåbär/jordgubbar

Ugn 175 grader. Rör ägg och sukrin poröst med en elvisp. Tillsätt det smälta smöret och vattnet, rör ihop. Blanda alla torra ingredienser och rör ner. Om bären är frysta, tina upp dem först och låt vätskan rinna av. Blanda Philadelphian med sukrinet och rör om.  Ställ ut muffinsformar på en plåt. Häll ca 1-2 cm smet i varje form. Lägg en liten klick Philadelhia samt en liten sked med bär i mitten av varje muffin, häll sedan på smeten som är kvar så att det täcker bären. Grädda i ca 25 minuter i mitten av ugnen.

Chokladbollar

  • 100 g smör
  • 100 g kokosflingor + flingor att rulla i
  • 150 g mandelmjöl
  • 3 msk kakao
  • 2 msk starkt kaffe
  • 0,5 – 1 dl sukrin

Blanda rumsvarmt smör och sukrin med elvisp, rör sedan ner övriga ingredienser och vispa ihop. Rulla små bollar och rulla i kokosflingor och ställ sedan kallt.

Arraksbollar

Samma receptet som på kokosbollarna ovanför men uteslut kaffet och tillsätt arraksarom ca 6 krm, det bästa är om man smakar sig fram till det man själv tycker är lagom mängd. Arrkasbollar ska ju enligt originalreceptet rullas i chokladströssel, men jag rullade mina i kakaopulver istället.

Ris ala Malta / ”Risgrynsgröt”

  • Keso 250 g
  • Grädde 1 dl
  • Vaniljpulver
  • Kanel
  • (Sukrin)

Låt Keso rinna av i en sil, vispa grädden och blanda i Keso samt vaniljpulver och sukrin. Häll upp i skålar och pudra över kanelen.

Chokladmousse

  • 100 gram mörk choklad, minst 80%
  • 2 äggulor
  • 3 dl vispgrädde

Hacka chokladen. Smält i vattenbad och låt svalna lite grann. Vispa grädden och blanda i äggulorna och grädden. Rör i ca en halv dl av grädden i chokladen och rör om försiktigt. Blanda därefter i grädden lite i taget och rör om hela tiden. Häll upp chokladmoussen och låt stelna i kylskåp.

Småländsk ostkaka

  • 4 ägg
  • 500 g keso
  • 3 dl grädde
  • 4 droppar bittermandelolja
  • 3 msk hackad sötmandel
  • (sötningsmedel)

Låt keson rinna av en stund. Blanda sedan ihop alla ingredienser och häll i en ugnsform. Grädda i 200 grader i ca 30 minuter.

Pannacotta

 

  • 3 dl grädde
  • 2 gelantinblad
  • vaniljpulver
  • 0.5 dl sukrin
  • (1 pkt saffran)

Lägg gelantinbladen i blöt i kallt vatten i ca 5 minuter, koka upp grädden och tillsätt vanilj och sukrin. Ta av kastrullen från plattan och rör i gelantinet. Häll upp i små skålar och ställ i kylskåpet ca 4 timmar tills det stelnat

Choklad / bär mousse / glass

Jag valde att göra med enbart choklad den här gången och det blev riktigt smaskigt. Smeten smakade precis som krämig chokladmousse, men efter att jag frusit in den blev den stenhård (har ingen glassmaskin att köra den i) och det krävdes rätt lång tid att tina upp den. Som sagt det var jättegott och jag kommer göra det flera gånger, även varianten med bär i, men kommer då inte att frysa in den utan äta den som en choklad -/eller bär mousse.

  • 250 g Mascarponeost
  • 2 dl vispgrädde (ovispad)
  • 1 tsk vaniljarom
  • 100 g valfria bär (frysta eller färska)
  • 4-5 bitar mörk choklad (70% eller mer) desto mer choklad i smeten, desto mer smak men även kolhydrater…

Dela smeten lika i två skålar. Tina bären om de är frysta och smält chokladen i ett vatten bad med lite grädde i.

Häll sedan i bären i en skål där mascarpone blandningen är i. Och sedan chokladen i den andra. Vispa så att det blir en jämn smet i båda skålarna. (bär blandningen bli kanske inte helt jämn, det beror på hur hårt du vispar) Häll upp i små skålar eller i glas (med plast över), eller så kan man använda en glass maskin.

SÅSER, RÖROR, SALLADER m.m.

Pressgurka

  • 1 gurka
  • 0.75 msk salt
  • 2 dl vatten
  • 1 msk ättika
  • 1 1/4 dl sukrin
  • persilja

Skiva gurkan med en osthyvel över en skål, strö över saltet och blanda runt. Lägg ett fat över gurkan och lägg en tyngd på fatet t.ex. en mortel. Låt gurkan ligga i press i ca 40 minuter. Häll av vätskan. Rör ihop vatten, ättika och sukrin och häll över gurkan. Strö över persiljan och rör om.


Tacokrydda

  • 1.5 tsk salt
  • 1 tsk vitlökspulver
  • 2 tsk chilipulver
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk lökpulver
  • 2 krm cayennepeppar
  • 2 tsk paprikapulver
  • (sukrin)

Coleslaw

  • ca 7 dl vitkål eller rödkål
  • 1 röd lök
  • 1 dl majjo
  • 3 tsk dijonsenap
  • 1 dl creme fraiche
  • salt & peppar

Strimla vitkål med en osthyvel. Strimla rödlöken. Lägg i en stor skål. Tillsätt majjo, cf, dijon och salt & peppar och rör ihop.

Wraps / Tortillas

  • 4 ägg
  • 6 msk grädde
  • 1 msk fiberhusk.

Blanda ihop, låt stå en stund och stek  sedan i smör. Ställ i kylen en stund innan du äter dem.

Använd dem som wrap och fyll med goda röror eller använd dem som tortillabröd när du äter tacos.

Müsli

Blanda det man själv tycker om som t.ex:

  • mandel
  • hasselnötter
  • cashew (osaltade)
  • paranötter
  • valnötter
  • pumpafrön
  • linfrön
  • kokosflingor

Ta ca 1 dl av allt. Rosta i ugnen på 200 grader i 10-15 minuter (rör om då och då). Man kan sedan smaksätta med det man själv tycker om t.ex. vaniljpulver eller kanel. Mumsigt att äta müslin med turkisk yoghurt blandad med vaniljpulver och bär.

Frukostgröt

  • 2 ägg
  • 1 dl grädde
  • 1 msk kokosnötsmjöl
  • vaniljpulver och kanel
  • smör att steka i

Vispa ägg och grädde väl, vispa ner kokosnötsmjölet och krydda med vaniljpulver och kanel. Stek på medelhög värme i en kastrull och rör om hela tiden, den får inte stekas hårt. Servera med gammaldagsmjölk / grädde och kanel (och sukrin).

DRYCKER

Smoothie

  • valfria frysta bär te.x. hallon/jordgubbar/björnbär/blåbär
  • rysk yoghurt (eller turkisk)
  • grädde
  • kokosolja
  • vaniljpulver
  • ägg
  • sukrin (valfritt)

Lägg alla ingredienser i en mixer och mixa till en slät smoothie.

Varm choklad 2 varianter

  • 2 rutor choklad minst 70%
  • 1.5 dl mjölk 3%ig
  • 1.5 dl grädde
  • 1 tsk kakao
  • vispad grädde

Värm lite av grädden/mjölken och blanda i chokladen och kakaon rör tills den smälter, tillsätt resten av grädden/mjölken och värm till önskad temperatur. Häll upp i en mugg och klicka på vispad grädde. Njut!

Alt. 2

Blanda kakao och sukrin i en mugg, fyll upp till hälften med kokande vatten och rör om så att det blir en slät dryck. Fyll upp muggen med vispgrädde och värm i micron.

Äggmjölk

  • 2 ägg
  • 50g smör (ej margarin!)
  • 2-4 dl kokande vatten

Blanda ihop med mixerstav. Förslag på smaksättning; kakao, kanel, kardemumma, vaniljpulver, sukrin.

Ett bra alternativ till frukost eller som mellanmål.

Annonser

1 kommentar (+lägga till din?)

  1. Anonym
    Feb 28, 2016 @ 17:33:06

    Utmärkt! Tydligt, nyttigt och hälsosamt.
    MVH/Göran

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: