Ätit mig proppmätt på semla

Idag är det ju fettisdagen, förra året (åt lchf då också) hoppade jag över allt vad semlor heter, men i år var jag lite sugen att provbaka egna. Jag använde receptet som jag hittade här vilket var helt ok, en aning för mycket smak av fiberhusket, men när jag gröpt ut nästan ALLT innanmäte så att det bara blev ett skal kvar och fyllde det med mandelmassa och grädde så blev det faktiskt rätt så gott och MÄTTANDE. Semlan får bli både min frukost och lunch idag, kommer inte orka att äta något mer förens ikväll. Fattar inte att jag aldrig prövat att göra egen mandelmassa förut, busenkelt och mumsigt.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Har ändrat lite från orginalreceptet, bland annat mängden sukrin samt lagt till bittermandelolja i mandelmassreceptet.

  • 3 stora ägg
  • 50 gram smält smör
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 dl mandelmjöl
  • 2 msk fiberhusk
  • 1 tsk kardemumma
  • 2 tsk bakpulver
  • ½ dl sukrin

Blanda ägg, grädde och smält smör. Blanda mandelmjölet med fiberhusk, kardemumma, bakpulver och sukrin. Rör ned i äggblandningen och låt stå 10-15 minuter så att blandningen sväller. Klicka i smeten i 6 stora muffinsformar och grädda i 175 grader i ca 25 minuter.

Mandelmassa:

  • 100 gram mandelmjöl
  • 1 äggvita
  • 2-3 msk sukrin
  • 2-3 msk vispgrädde
  • ett par droppar bittermandelolja (var försiktig så att det inte blir för mycket, smaka dig fram)

Blanda mandelmjöl, äggvita, sukrin, bittermandelolja och vispgrädde till lagom konsistens. Ta mer vispgrädde om mandelmassan blir för torr.

Skär av toppen på semlorna och gröp ur en grop i nederdelen som du fyller med mandelmassan. Spritsa på så mycket vispad grädde du vill ha och lägg på locket. Pudra över lite sukrin melis på toppen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: