Köttbullar med gräddsås och pressgurka

Middagen blev köttbullar med gräddsås, lingonsylt (sötad med sötningsmedel) och pressgurka. Jag gör mina köttbullar med nötfärs, ägg, vispgrädde, gul lök, salt, peppar och dijon. Gräddsåsen gör jag genom att hälla grädde i stekpannan när jag stekt köttbullarna och tillsätter sedan lite soja för färg och sälta samt lite såsredning (guarkärnmjöl). Pressgurka är vansinnigt gott, jag kan nästan äta den som godis. 🙂

Pressgurka

  • 1 gurka
  • 0.75 msk salt
  • 2 dl vatten
  • 1 msk ättika
  • 1 1/4 dl sukrin
  • persilja

Skiva gurkan med en osthyvel över en skål, strö över saltet och blanda runt. Lägg ett fat över gurkan och lägg en tyngd på fatet t.ex. en mortel. Låt gurkan ligga i press i ca 40 minuter. Häll av vätskan. Rör ihop vatten, ättika och sukrin och häll över gurkan. Strö över persiljan och rör om.

Annonser

5 kommentarer (+lägga till din?)

  1. Anna
    Okt 19, 2011 @ 22:43:34

    mmm gott 🙂

    Svara

  2. Anonym
    Okt 20, 2011 @ 09:51:17

    Hej! Undrar om du har lust att berätta hur du gör när du använder guarkärnmjöl för att reda…Själv har jag en burk hemma och jag får fasen inte till det…Blir bara en massa äckliga klumpar. Tack på förhand. Mvh Helena H

    Svara

    • Söt utan socker
      Okt 20, 2011 @ 11:56:58

      Hej Helena!

      Jag håller med om att det är lite knepigt att reda med guarkärnmjöl. När jag gör såser strör jag i lite mjöl åt gången och rör samtidigt med vispen och det brukar funka bra, däremot tycker jag att det är lite knepigt att dosera rätt mängd, kan lätt bli för mycket och då får såsen krämkonsistens istället för sås och man får hålla på att späda och ha sig. När jag har gjort grytor har jag vispat mjölet med lite av vätskan från grytan i en separat skål och sen hällt i, provade en gång att hälla direkt i grytan och då blev det bara en massa klumpar. Knepigt.

      Ha det bäst!

      Svara

  3. Trackback: Inlagd gurka och matdagbok | Kostrådgivare – Blogg
  4. Anonym
    Mar 20, 2016 @ 09:21:33

    Hur länge håller gurkan?

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: