Smålänsk ostkaka

Detta bildspel kräver JavaScript.

Jätte längesen jag åt ostkaka så jag tänkte att det vore mumsigt att laga en. Det var första gången jag provade det här receptet, smaken blev jättegod, nästan som Frödinges. Dock blev det en del vätska i formen när den var färdig, men jag hällde bort så mycket det gick. Gott var det i alla fall. 🙂

  • 4 ägg
  • 500 g keso
  • 3 dl grädde
  • 4 droppar bittermandelolja
  • 3 msk hackad sötmandel
  • (sötningsmedel)

Blanda ihop alla ingredienser och häll i en ugnsform. Grädda i 200 grader i ca 30 minuter.

Annonser

6 kommentarer (+lägga till din?)

  1. Åsa
    Sep 26, 2011 @ 02:05:50

    Tack för din trevliga blogg som jag läser varje dag. Kan man använda riktig bittermandel istället för bittermandelolja? Vad tror du om att byta ut en del av keson mot 10% kesella? Eftersom du skrev den blir vattnig. /Åsa

    Svara

    • Söt utan socker
      Sep 26, 2011 @ 09:40:48

      Hej Åsa!

      Tack, kul att du gillar min blogg! 🙂 Jo det funkar lika bra med vanlig bittermandel, på flaskan med bittermandelolja räknas en droppe som en mandel, men jag valde oljan för att jag tyckte det var enklare. 🙂 Det borde nog funka att byta ut en del mot kesella, hör gärna av dig och berätta om resultatet om du provar, kanske dröjer några månader innan jag själv lagar ostkaka igen.

      Ha det bäst!

      Svara

  2. Majsan
    Sep 28, 2011 @ 19:54:28

    Nu har jag testat receptet och ostkakan blev verkligen god men med en hel del vätska (precis som du skrev) och lite väl salt för min smak. Jag skulle tro att man kan avhjälpa både salt- och vätskeproblemet genom att låta keson rinna av i en sil i någon timme innan man rör ihop den med resten av ingredienserna så att keson ”torkar till”. Jag ska testa det nästa gång jag gör ostkakan! 🙂

    Svara

    • Söt utan socker
      Sep 28, 2011 @ 20:15:55

      Hej Majsan!

      Tack för tipset, kan nog vara lösningen på vätskeproblemet, skrev in det i receptet under Mina recept. Ska prova det nästa gång jag lagar den. 🙂

      Ha det bäst!

      Svara

  3. Åsa
    Nov 16, 2011 @ 04:14:57

    Testade receptet häromdagen. Tog hälften keso och hälften kesella eftersom jag hade det hemma. Använde en bittermandel men hade nog kunnat ta två. (dom är rätt gamla) Som sötning tog jag 1tsk rörsocker. Eftersom smeten såg ut att bli så lös minskade jag grädden till knappa 2 dl. Gräddade i muffinsformar. Blev väldigt gott och ingen vätska som behövdes hällas bort.

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: